Sunt tânăr,deci,mă distrez…!
Ţi-ai pus vreodată întrebarea cât va dura tinereţea ta? Cu siguranţă nimeni nu se gândeşte la timp, dar se va termina cândva. Şi nu ar fi minunat să poti să îţi aduci aminte cu drag de clipele petrecute în tinereţe?
Cuvântul “distracţie” este cel mai des întâlnit în vocabularul tinerilor, deoarece îi caracterizează, şi mi-am pus întrebarea ”ce este distracţia”? Am întrebat o serie de tineri şi mi-au spus că pentru ei distracţia înseamnă o “seară petrecută într-o discotecă…o seară în care să nu mai ştii nimic de tine, iar cand vii acasă să o dai uitării ”. În acea noapte poate s-au petrecut lucruri de care nu vei vrea niciodată să-ţi aminteşti. Alţii mi-au răspuns că tocmai asta le place, să se laude cu distracţiile lor pentru că asta înseamnă să-ţi trăieşti viaţa. Alţii mi-au spus că se “distrează cu viciile”. Gândindu-mă la aceste răspunsuri mi-am dat seama că majoritatea tinerilor nu vor să aibă amintiri, cel puţin “plăcute”la exterior, şi că mulţi dintre ei se gândesc doar să trăiască clipa.
Dar aceştia nu sunt toţi tinerii, am întâlnit şi persoane care îşi aduceau cu drag aminte de serile cu lună plină,de o carte citită la umbra unui copac, de o ieşire cu prietenii şi o chitară, pe o păturică lângă un râu. Atunci cum putem defini distracţia, ceva pe moment, sau ceva să poţi povesti şi mai departe copiilor tăi?
Psihologul Pera Novacovici spunea :”după terminarea zilei ai pus tu o cărămidă la construirea personalităţii tale?” Şi ce este mai frumos decât să fii tu însuţi? Gândeşte-te la viaţa ta. Dacă vrei să fii o persoană extraordinară, dacă vrei să ai realizări care să îţi aducă nu doar satisfacţia temporară ci pentru toată viaţa ai nevoie de o fundaţie pe măsură, iar aceasta este conturarea personalităţii tale.
Sunt două feluri de oameni pe lume: cei care se lasă duşi de val şi cei care se opun valului. Tu printre care te numeri? Prietenii tăi te ajută să evoluezi sau involuezi petrecându-ţi timpul cu ei? Distrează-te,mănâncă, leneveşte şi nu fă nimic 5 ani ,şi vezi unde ajungi…De cele mai multe ori distracţia costă…bani dar şi mai grav…o plăteşti cu sănătatea ta. Am ascultat o conferinţă cu şi pentru tineri şi acolo un părinte spunea tranşant şi …şocant totadată: Distrează-te, fă absolut tot ce vrei, dar informează-te mai întâi cât te costă. Pentru că totul costă. Să-ţi pui mereu întrebarea: Cât mă costă dacă fac asta? Cu ce plătesc eu pentru o noapte de beţie de exemplu? Cu o ceartă primită de la părinţi? Cu două zile de mahmureală? Cu obişnuinţa şi apoi cu…viciul? Îţi poţi permite să ai un viciu? Stii cât te costă un viciu?
Şi dacă te costă mântuirea?
Am o rugăminte: nu fi o persoana care citeşte si apoi spune:”Ştiu lucrurile astea”.
Teoria e necesară,insă e doar o parte din ce ai nevoie pentru a avea viaţa pe care ţi-o doreşti. Întrebarea e dacă aplici ceea ce înveţi în viaţa reală şi dacă ai rezulatele pe care le vrei. Informaţia nu te ajuta cu nimic doar daca o ştii. Daca o foloseşti atunci informaţia se transformă în putere. Iar Biserica ne învaţă că dacă ai voinţă primeşti şi putere. Puterea de a trăi frumos şi de a te construi pe tine însuţi. Spune-mi cum te distrezi ca să-ţi spun cine eşti! (Elena, elevă in clasa a XI-a)